2015 m. kovo 10 d., antradienis

Tvarkykite tinklaraščio kategorijas: praktiniai patarimai

http://feeds.feedburner.com/blogspot/nlQaD
Tvarkyti tinklaraščio kategorijas turėtų būti svarbi užduotis kiekvienam blogeriui, tačiau atrodo, kad vis dar daug žmonių suklumpa ir painiojasi tvarkydami ir rūšiuodami, formuodami kategorijų sąrašą. Žemiau rasite keletą praktinių patarimų, kurie padės jums efektyviau organizuoti blogo kategorijas:

  • Kategorijų pavadinimai turi tiksliai atspindėti turinį - kategorijos turi orientuoti net pirmą kartą apsilankiusį skaitytoją. Nuolatiniai jūsų lankytojai gal ir supras kur ir ko jie turi ieškoti vienoje ar kitoje kategorijoje, bet jūs turite orientuotis ir į naujus lankytojus. Kategorijos gana daug pasako apie jūsų dienoraštį, ir jei skaitytojas negali suprasti, kas vyksta aplinkjį, tai labai tikėtina, kad jis tiesiog paliks dienoraštį apskritai.
  • Apribokite kategorijų skaičių: yra priežastis, kodėl tai vadinama kategorijomis, o ne kiekvienas pranešimas, kuris buvo parašyta šiame dienoraštyje, noriu pasakyti, kad jums nereikėtų sukurti naują kategoriją kiekvienam naujam tekstui, kurį rašote. Kiekvienas dienoraštis turi turėti apibrėžtą struktūrą ir kategorijų rinkinį, palaikantų pranešimų temas. Susikurkite kategorijas ir kai turėsite paruoštą struktūrą, tiesiog įveskite pranešimų tekstus jau esamoms kategorijoms. Naujos kategorijos turėtų būti pridedamos labai retai ir tik tada, kai tai yra tikrai būtina.
    sfi
  • Įsitikinkite, kad jūsų kategorijos tilptų viename ekrano vaizde, kad nereikėtų jų skleisti žemyn, ieškant labiausiai jums reikalingos. Jei paklausite manes koks būtų optimalus skaičius, atsakyčiau kad vieni tinklalapiai puikiausia išsiverčia su vos keliomis kategorijomis, kitiems reikia 10 ar net 20,  tiesiog įsitikinkite, kad visos kategorijos tilptų viename ekrane. Kodėl? Kadangi velniškai erzina slinkti žemyn norint pamatyti pilną sąrašą. Įsivaizduokite, kad bandote išsiaiėkinti, kur galetų būti tam tikra informacija, bet kai patenkate į apatines kategorijas jau pamiršote, kas yra viršutinėse.  
  • Stenkitės kiekvieną jūsų pranešimą patalpinti tik į vieną kategoriją. Kategorijos padeda daug geriau orientuotis nei menesiniai archivai ir kalendoriai, bet kategorijos turi būti tikslios. Manau, kad laikas, kada buvo parašytas turinys nėra toks svarbus kaip pats turinys, todėl vienintelis būdas geriausiai padedantis surasti reikalingą informaciją yra kategorijos. Bet jei mes patalpiname savo pranešimus viduje kelių kategorijų, tuomet skaitytojas galėtų rasti tuos pačius pranešimus vėl ir vėl, o tai yra ne taip ir puiku. Išimtis gali būti, kai tam tikras pranešimas tikrai paliečia daugiau nei vieną kategoriją, tačiau šie atvejai yra retesni nei dauguma žmonių, atrodo, mano. Visada yra viena kategorija, apibūdinanti tekstą geriausiai.
  • Parodykite pranešimų skaičių kiekvienos kategorijos viduje: jeigu jūsų dienoraščio platforma leidžia jums rodyti bendrą pranešimų skaičių kiekvienos kategorijos viduje, padarykite tai. Ši funkcija leis manyti, kad skaitytojas žinos, ko tikėtis, kai jis paspaus tam tikrą kategoriją, ir bendras skaičius taip pat suteiks bendrą orientaciją apie ką jūs dažniausiai rašote savo dienoraštyje.

2 komentarai: